© pxDesign.se SiteLock

Senaste dokument

Rapport från årsmötet 2022
85 Ladda ner
324.82 KB
Styrelseprotokoll 2022-04-05
22 Ladda ner
687.34 KB
Årsprogram 2022
357 Ladda ner
3.73 MB
Styrelseprotokoll 2021 12 07
88 Ladda ner
697.63 KB
Styrelseprotokoll 2022 01 11
83 Ladda ner
692.12 KB

Kontakt

Postadress
Värmbols Bruk
Dalvägen 13 B
641 53 KATRINEHOLM

 

Telefonnummer
0150-527 18

070 0859375

 

E-postadress
ostra.vingaker@telia.com

 

 

Molntäcket var brokigt och termometern visade på 10 grader när årets gökotta inleddes. Under virologen Ingemar Ernbergs ledning gick rutten för första gången på alla år runt Claestorps slott med greve Jan Lewenhaupts goda minne.

Ottan började på gamla stallbacken ner genom slottsallén, förbi gamla panncentralen med utblick mot Claestorps viltvatten, in i slottskogen, upp förbi trädgårdsmästarvillan och tillbaka genom allén, ca 1,5 km totalt. Bofinkar och en steglits hördes i allén. En rördrom gav ifrån sig en ”boooom” på långt håll. I trädgårdarna kring slottet hördes svartvit flugsnappare. Det klarnade successivt till en solig morgon. Men ändå ville det sig inte riktigt. Fåglarna och naturen förhöll sig försiktigt avvaktande. Ingen majkör av fågelsång i skogsbrynet.

På viltvattnet sågs grågäss, sothöna, knipa och ett snatterandspar. Ett exempel på en riktig raritet som på ett decennium blivit vanlig i vår byggd. Även om den ser ut som en grå gräsand så har den något stilrent i sig, alltid vacker att titta på. En drillsnäppa cirkulerade över vattenytan. Några svalor passerade, både hus- och laduvarianten.

På väg in slottsparksskogen höll en nyanländ svarthätta konsert och på andra sidan vägen jollrade en trädgårdssångare, vilket tydligt illustrerade skillnad i sångstrof mellan de två släktingarna. Vi kom fram till ”sagohuset” eller ”författarstugan” byggd högst upp på ett spetsigt klippblock. Vilken av grevinnorna var det nu som hade låtit bygga den åt sig?

Nu kunde den medhavda matsäcken och kaffet avnjutas med utsikt mot slottets pampiga parksida. Några kunde sitta bekvämt i paviljongen andra i solen. Gulsparven började försiktigt men kunde till slut räkna till sju, och en järnsparv drog två strofer i skogsbrynet. De sjöng alla en i taget, var för sig, eller visade upp sig en och en. Äntligen en fågel som vi kunde få in i kikaren, en törnskata stoltserade i busktopparna i trädgården och några av oss fick se buskskvättan visa upp sig alldeles bredvid. Som i en fågelbok.

På fälten mot väster spatserade en trana och ovan den drillade en lärka. Åter framme vid slottsmuren hördes det hesa väsandet av en stare, en mycket vanlig fågel i Östra Vingåker som blivit en raritet.

Åter på stallbacken syntes äntligen en sädesärla på lagårdstaket. Precis vid avslutningen hördes både törnsångare och en rödstjärt bortifrån Knutsdalshållet. Många vittnade om att göken hade anlänt men den hördes inte denna morgon. Även om flera av de nyligen anlända arterna kunde räknas in så var fåglarna avvaktande, som om de inte riktigt kunde lita på ett oberäkneligt väder. Utan tvekan har fågelvåren blivit rejält försenad denna kyliga vår och insektsproduktionen är nog fortfarande inte så stor, vilket begränsar tillgången på mat för många av det arter som anländer i april-maj. Totalt sågs 28 olika arter, vilket inte är mycket för denna årstid, men i alla fall en för varje deltagare.

Fika paus

Gökotta vid Claestorp 2021

Kaffeotta o Paviljongen

Kaffestind vid Gökotta 2021

På stallbacken

Foto:: Ingemar Ernberg
Text:: Ingemar Ernberg